- 120 g mąki najlepiej na pizzę (ok. 3/4 szklanki)
- 1/2 łyżeczki drożdży instant lub 6 g świeżych
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżeczki oliwy + 1 łyżka do posmarowania ciasta
Wszystkie składniki zagnieść - można mikserem. Uformować kulę, posmarować ją łyżką oliwy i odłożyć do miski na 1 h do wyrośnięcia. Przykryć miske ściereczką.
W tym czasie zrobić sos pomidorowy:
Robię bardzo podobny jak Liska, tyle że na przecierze pomidorowym, bo co roku sadzimy pomidory, a potem z mamą przetwarzamy pomidorki:)
- 230 g pomidorów z puszki (u mnie słoik 1l gęstego przecieru pomidorowego)
- 1 łyżka oliwy (nie daję)
- 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony bądź przeciśnięty przez praskę
- szczypta oregano
- szczypta bazylii
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- odrobina pieprzu
- dodatkowo daję szczyptę papryki słodkiej (dzięki niej sosik ma ładny głęboki kolorek)
Dodatki:
- mięsko (podsmażona pierś z kurczaka marynowana w przyprawie Kebab)
- cebula
- -pieczarki podsmażone oczywiście wcześniej i sprawione
- papryka i ogórek konserwowy
- kukurydza z puszki
Wszystkie składniki na sos umieścić w rondelku. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować 10 minut. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na formy. Położyć na papierze do pieczenia. Posmarować sosem pomidorowym i układać na wierzchu dodatki, układamy plastry żółtego sera i fruuu z tym do piekarnika:)
Piekarnik nagrzać do temp. 200 st C. Rozgrzewamy blachę. Wstawiamy pizzę do gorącego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut.
Jeśli mamy czas, warto, żeby pizza po rozwałkowaniu, a przed nałożeniem nadzienia, trochę odpoczęła i podrosła ok. 15 minut. Jeśli nie mamy czasu, robimy według przepisu.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz