Składniki na 2 duże chałki:
- 20 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 170 g wody ciepłej!
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki soli
- 55 g oleju roślinnego
- 2 łyżki cukru
- do posmarowania: żółtko wymieszane z 1 łyżeczką wody lub śmietany
- do posypania: mak, sezam
W dużej misce umieścić drożdże z 1 łyżeczką cukru, 100 g mąki i wodą. Odstawić na 20 minut. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto - będzie dosyć zwarte. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką lub folią i odstawić na 2 godziny, by wyrosło. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, z każdej zrobić chałkę. Ja zaplotłam swoje chałki z 4 części. Zaplecione chałki posmarować olejem i przełożyć na blachę wyłożoną papierem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1-2 godziny. Radzę pozwolić chałkom solidnie wyrosnąć, dzięki czemu będą puszyste i miękkie.
Piekarnik nagrzać do 190 st C. Chałki posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą lub śmietaną (1 łyżeczka na żółtko), posypać makiem lub sezamem. Wstawić do piekarnika i piec 20-30 minut. Po upieczeniu studzić na kuchennej kratce.
Ilko, ależ ona cudowna:*
OdpowiedzUsuńdziękuję Mój Olciku:):*
OdpowiedzUsuń