Składniki na ok. 40 ciastek:
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 40 dag mąki pszennej
- 3/4 szklanka cukru
- małe opakowanie cukru waniliowego
- 12 dag margaryny
- 2 łyżeczki amoniaku
- szczypta soli
Margarynę roztopić, odstawić do wystygnięcia. Mleko zmiksować z jajkami. Dodać mąkę wymieszaną z cukrem i amoniakiem, zmiksować; na końcu wlać tłuszcz, zmiksować.
Na natłuszczoną blachę wykładać ciasto (około 1 łyżeczki na jedno ciastko), w bardzo dużych odstępach.
Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC, aż brzegi zaczną się rumienić. Ostudzić na kratce (dopiero wtedy ulotni się zapach amoniaku). Można posmarować lukrem od płaskiej strony.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz