niedziela, 7 lutego 2010

Czekoladowe trufle

Składniki na 14-16 większych trufli:
  • 100g mlecznej czekolady dobrej jakości
  • 30g gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • 125ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka masła
Ponadto do obtoczenia:
  • kakao, cukier puder, posypka kolorowa i czekoladowa

Obie czekolady połamać na kawałki. Włożyć do miski. Śmietankę podgrzać na małym ogniu, ale uważać, żeby nie doprowadzić do zagotowania. Przelać do czekolady i mieszać tak długo, aż czekolada sie rozpuści. Odstawić do lodówki na jakies 2 godziny. Po tym czasie lepić trufle. Można używać do tego rękawiczek chirurgicznych.  Obtaczać trufle w kakao/cukrze pudrze/posypce.
Trzymać w lodówce, ale wyciągnąć jakieś pół godziny przed podaniem.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy

O mnie

Moje zdjęcie
Moją pasją jest gotowanie. Swoją przygodę z blogowaniem rozpoczęłam ponad rok temu. Na Bloxie prowadzę kulinarny blog Ilonkowo, na którym zamieszczam osobiście wypróbowane przepisy:)