czwartek, 25 lutego 2010

Bagietki z sezamem i/lub makiem

Składniki na 2 duże bagietki + 1 mała
  • 2 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżeczki  suszonych drożdży (użyłam 14 g świeżych drożdży)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
Na glazurę:
  • 1 białko
  • 1/2 łyżki wody
Dodatkowo do posypania: sezam, mak

Drożdże, cukier i sól rozpuszczamy w wodzie. Mąkę wsypujemy do dużej miski, wlewamy wodę i wszystko razem mieszamy. Gdy składniki się połączą dodajemy oliwę i wyrabiamy około 10 minut. Ciasto po wyrobieniu powinno być jednolite, sprężyste i lekko się lepić. Do czystej natłuszczonej miski wkładamy wyrobione ciasto i pozotawiamy na 1h i 15 minut do wyrośnięcia. Po upływie czasu ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na cienki placek i ściśle zwijamy jak roladę.
Wykładamy na pergamin blaszkę (foremki). Zwinięte bagietki układamy w foremkach, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
Następnie wierzch smarujemy białkiem i posypujemy sezamem lub makiem. Ostrym nożykiem nacinamy  i wsuwamy do gorącego piekarnika wraz z małym żaroodpornym pojemnikiem wypełnionym 3/4 szklanki wody.
Pieczemy w 220 *C przez pierwsze 10 minut, a kolejne 13 minut w 190*C. Studzić na kratce.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy

O mnie

Moje zdjęcie
Moją pasją jest gotowanie. Swoją przygodę z blogowaniem rozpoczęłam ponad rok temu. Na Bloxie prowadzę kulinarny blog Ilonkowo, na którym zamieszczam osobiście wypróbowane przepisy:)