- 1 woreczek ryżu
- farsz meksykański
- do ozdoby: papryka oraz ogórek konserwowy
Farsz:
- 50 dag mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
- 3 nieduże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka kukurydzy (zastąpiłam sosem słodko-kwaśnym) 1 słoik 0,5 l
- kilka płatów papryki konserwowej
- przyprawy (słodka i ostra papryka, pieprz, bazylia, oregano)
- gęsty przecier pomidorowy (0,5 l słoik)
Pokrojone cebule smażymy do zeszklenia na maśle, dodajemy rozstarty czosnek i mięso. Przyprawiamy. Dusimy z przecierem, dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę (ja dodałam sos słodko-kwaśny, w którym już jest kukurydza).
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie na sypko. Farsz meksykański przyrządzamy wg przepisu jak w linku. Na talerz rozkładamy po 1/3 woreczka ryżu na osobę. Farsz podgrzewamy, następnie wykładmy na ryż. Ozdabiamy wg gustu i voila!:)
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz