sobota, 27 lutego 2010

De volaille w sosie czosnkowym

Składniki:
  • duży filet z piersi z kurczaka
  • 15 dag żółtego sera (nie dałam tym razem)
  • masło
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Sos czosnkowy:
  • 2 ząbki czosnku
  • mały jogurt naturalny
  • 3 łyżki majonezu
  • duża kwaśna śmietana
  • sól, pieprz
Dodatkowo:
  • szczypiorek

Sos:
Śmietanę i jogurt mieszamy, dodajemy majonez, szczyptę soli, pieprzu oraz zmiażdżony czosnek. Mieszamy i wkładamy do lodówki.
Mięsko:
Filet kroimy na mniejsze kawałki. Rozbijamy delikatnie tłuczkiem, uważając aby nie poprzerywać mięsa, doprawiamy solą, pieprzem, (można natrzeć czosnkiem, aczkolwiek nie jest to konieczne). Każdy rozbity plaster mięska smarujemy płaską łyżeczką masła, posypujemy posiekaną natką pietruszki, (jeśli chcemy możemy położyć również pasek żółtego sera). Zawijamy w roladki, boki zwijając do środka, aby nadzienie nie wypłynęło.
Gotowe roladki obtaczamy w jajku, następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, tak aby roladki były do ok. połowy w nim zanurzone, można dopiec w piekarniku, żeby mięso w środku nie było surowe.
Gorące polewamy sosem czosnkowym, posypujemy posiekanym drobno szczypiorkiem.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy

O mnie

Moje zdjęcie
Moją pasją jest gotowanie. Swoją przygodę z blogowaniem rozpoczęłam ponad rok temu. Na Bloxie prowadzę kulinarny blog Ilonkowo, na którym zamieszczam osobiście wypróbowane przepisy:)