- ok. 40-50 dag ogórków kiszonych (u mnie litrowy słoik)
- 2 kostki rosołowe + 1,5l wody
- rosół 1,5l
- 3 marchewki
- 1/4 selera
- 1 cebula
- 4 nieduże ziemniaki
- 2 małe ząbki czosnku
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżka masła
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- liść laurowy
- pieprz
- sól
Do rosołu wrzucić obraną marchewkę, seler, cebulę przeciętą na pół. Gotować 15 min, dodać pieprz, liść, ziele angielskie. Zagotować wodę z kostkami bulionowymi. Połączyć z rosołem.
Wyjąć warzywa, posiekać drobno selera oraz marchewki. Wrzucić z powrotem, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, czosnek pokroić w drobną kosteczkę, poddusić z ogórkami na łyżce masła.
Gdy ziemniaki zrobią się miękkie, dodać do zupy ogórki, zagotować całość razem.
Do śmietany wlać 2 łyżki zupy, wymieszać, wlać do zupy, wymieszać. Posypć z wierzchu natką pietruszki lub koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz