sobota, 27 lutego 2010

Szczypiorkowe bagietki

Składniki:
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych lub 10 g świeżych
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 duże jajko

Drożdże mieszamy z wodą i pozostawiamy na 15 minut. Masło roztapiamy, jajko należy rozbełtać widelcem. Mąkę przesiwamy do dużej miski i dodajemy resztę składników. Wszystko mieszamy mikserem, badż ręcznie. Ciasto wyrabiamy około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Pod przykryciem pozostawiamy na 1 1/2 godziny w ciepłe miejsce. W połowie czasu ciasto odgazowujemy ( wyciągamy z miski i skłądamy jak kopertę) Następnie dzielimy na 4 lub więcej części, formujemy bagietki i układamy na obsypanym mąką płótnie do wyrośnięcia na 40 minut.
Blaszkę nagrzewamy, wyrośnięte bagietki nacinamy ostrym nożem i układamy na gorącej blaszce. Bagietki wraz z mniejszą blaszką wypełnioną 3/4 szklanki wody wsuwamy do piekarnika. Pieczemy w 220 *C przez około 15 minut.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy

O mnie

Moje zdjęcie
Moją pasją jest gotowanie. Swoją przygodę z blogowaniem rozpoczęłam ponad rok temu. Na Bloxie prowadzę kulinarny blog Ilonkowo, na którym zamieszczam osobiście wypróbowane przepisy:)