Składniki:
- 1 margaryna (masło)
- 5-6 jaj
- 1,5 szklanki cukru (zmniejszyłam ilość do 1 szkl.)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
Oraz:
Dodatkowo:
- lukier z 1/2 szkl. cukru pudru + 2 łyżki gorącej wody + kilka kropel soku z cytryny
- kolorowe perełki
Margarynę, 5 żółtek, cukier, cukier waniliowy utrzeć. Pod koniec ucierania dodać olej i dalej ucierać. Białka ubić i delikatnie wymieszać z ciastem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z pozostałym ciastem. Podzielić na 4 części. Do każdej z osobna dodać: kisiel cytrynowy, wiśniowy, kakao, mak. Wymieszać.
Wykładać łyżką do formy (ciasto jest dość gęste) jedną warstwę na drugą, w dowolnej kolejności. Piec około 50 minut w temp. 170 stopni (sprawdzić patyczkiem). Piekłam w keksówce.
Po upieczeniu polałam lukrem, ozdobiłam cukrowymi perełkami. Można wstawić na chwilkę jeszcze ciasto do piekarnika, aby lukier podeschnął.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz