piątek, 19 marca 2010

Kurczak w sosie jogurtowym



Składniki:
  • 1 duży filet z kurczaka
  • 2-3 niewielkie marchewki
  • pół średniego selera
  • 1 średnia cebula
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz
Sos:

  • 1 mały jogurt naturalny (najlepszy Bakoma)
  • 2 łyżeczki curry
  • 125 ml śmietany 30% (słodkiej)

Warzywa umyć, obrać, pokroić w słupki,  a cebulkę w cienkie piórka poszatkować. Najpierw wrzucić marchewkę z selerem na rozgrzaną oliwę na patelnię, po ok. 20 min. dodać cebulkę. Warzywa mają nabrać intensywnego kolorku. Filet z kurczaka pokroić w paseczki. Mięso przełożyć na podsmażone warzywa, mieszać i smażyć na niewielkim ogniu, aż kurczak będzie biały. Jogurt dokładnie wymieszać z curry i wlać na patelnię. Cały czas mieszając, dusimy pod przykryciem kilka minut.
Kurczaka w sosie podawać z ryżem, białym lub brązowym.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy

O mnie

Moje zdjęcie
Moją pasją jest gotowanie. Swoją przygodę z blogowaniem rozpoczęłam ponad rok temu. Na Bloxie prowadzę kulinarny blog Ilonkowo, na którym zamieszczam osobiście wypróbowane przepisy:)