środa, 10 marca 2010

Pizza z pieczarkami - wersja mini;)

Ciasto:
  • 50-60 dag mąki (tyle ile zabierze ciasto)
  • 25-30 g świeżych drożdży
  • 100 g płynnej margaryny lub masła
  • 200 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka (nie dałam)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • przyprawa Magii, Vegeta
Dodatkowo:
  • przecier pomidorowy (1/2l słoik)
  • zioła (bazylia, oregano, lubczyk)
  • papryka słodka
  • pieprz
  • starty żółty ser

Ciasto: Podgrzać margarynę i wodę, tak aby były letnie, dodać drożdże i wymieszać. Wbić jajka, dodać sól, przesianą mąkę z proszkiem, dokładnie wyrobić. Odstawić pod przykryciem na ok. 1 h.
Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, umieszczamy w garnku, solimy i pieprzymy. Gotujemy na małym ogniu. Gdy już odparują z wody, doprawiamy do smaku Vegetą oraz kilkoma chlupkami Magii. Tak przygotowane pieczarki można po ostudzeniu, długo przechowywać w lodówce, a także zmrozić i użyć kiedy będą nam potrzebne.
Do składników nadzienia można dodać również jakieś mięsko, w zależności na co mamy smaka;)
Z ciasta zrobić ok. 16 w miarę równych kulek, wałkować każdą, posmarować zagęszczonym przecierem doprawionym ziołami, papryką słodką oraz pieprzem, nakładać zimne nadzienie. Na to posypać startym żółtym serem. Piec ok. 15 min. w 200-220* C aż do zarumienienia.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Obserwatorzy

O mnie

Moje zdjęcie
Moją pasją jest gotowanie. Swoją przygodę z blogowaniem rozpoczęłam ponad rok temu. Na Bloxie prowadzę kulinarny blog Ilonkowo, na którym zamieszczam osobiście wypróbowane przepisy:)