Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy 16g
- 2 jajka
- 3/4 kostki margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka:
- 1 kg jabłek
- 1/4 szkl. cukru
- 1/4 szkl. kaszy manny
- garść rodzynek słutanek
Budyń:
- 1 duży budyń malinowy (bez cukru) ugotowany w 3 szklankach mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
Jabłka:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o większych oczkach. Smażyć w rondelku ok. 10 min., dodać potem rodzynki oraz cukier i kaszę mannę.
Budyń:
Rozpuścić w 1 szkl. mleka wraz z obiema mąkami. Resztę mleka, tj. 2 szkl. zagotować z cukrem. Rozrobiony budyń wlać do gotującego się mleka. Gotować na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając.
Ciasto:
Z mąki, cukru, jaj, margaryny i proszku zagnieść ciasto i rozdzielić je na dwie nierówne części. Większą część rozwałkować i przenieść do formy (równie dobrze można nim po prostu wylepić blachę). Na ciasto wyłożyć jabłka. Gorącym budyniem zalać jabłka, przykryć cienkimi paseczkami (tworząc kratkę) z drugiej części ciasta i piec ok. 50 w temperaturze 170* C.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz