poniedziałek, 8 marca 2010

Udka Gyros

Składniki dla 2 osób:
  • 2 udka z kurczaka
  • przyprawa Gyros
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu

Udka umyć, zdjąć skórę (lecz nie koniecznie). Posypać dość obficie przyprawą Gyros. Wstawić do lodówki na kilka godzin (lub na noc). Naczynie żaroodporne wysmarować cienko olejem. Majonez i ketchup zmieszać. W naczyniu ułożyć udka i posmarować mieszaniną majonezu i keychupu. Piec ok. 1h w 180-190* C. Ostatnie 20-25 min. bez przykrycia, żeby udka ładnie się zarumieniły.
UWAGA! Udka można najpierw obgotować, np. ugotować na nich jakąś smaczną zupkę, a potem wyjąć je, osuszyć, posypać przyprawą Gyros i dalej postępować wg przepisu, jednak wtedy należy zmniejszyć czas przebywania udeczek w piekarniku i oczywiście bez przykrycia:) lub trzecia opcja - jeśli nie macie dostępu do piekarnika, można podsmażać na małym ogniu na patelni, nie zapomnijcie o oleju;)

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy

O mnie

Moje zdjęcie
Moją pasją jest gotowanie. Swoją przygodę z blogowaniem rozpoczęłam ponad rok temu. Na Bloxie prowadzę kulinarny blog Ilonkowo, na którym zamieszczam osobiście wypróbowane przepisy:)