- 1 jajko sól i świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki białego octu winnego (można użyć soku z cytryny)
- 250 ml delikatnego w smaku oleju roślinnego, np. słonecznikowego
- szczypta cukru
W miseczce rozbijam jajko, dodaję cukier, sól, ocet i ubijam na pianę. Stopniowo, w bardzo małych ilościach, cieniutkim strumieniem dodaję olej, cały czas ubijając, aż zmieni kolor na prawie biały i gęsty. Na koniec dodaję świeżo zmielony pieprz.
Mogę regulować ilość dodawanego oleju, aby uzyskać odpowiednią konsystencję i gęstość majonezu. Mogę dodać też więcej octu winnego aby trochę złagodzić "oleistość" majonezu. Jeśli chcemy, aby majonez miał nieskazitelnie gładką strukturę, dodaję drobno zmielony biały pieprz, razem z innymi składnikami na samym początku, przed ubijaniem.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz