- 2 szkl. cukru
- 10 dkg drożdży świeżych
- 6 całych roztrzepane jajka
- 1 szkl.oleju
- 2 szkl. letniego mleka
Dzień 2.
- 1 kg mąki
- szczypta soli
- bakalie (u mnie 100g smażonej skórki pomarańczowej)
Kruszonka:- 20 dag masła lub margaryny
- 10 dag cukru
- 1 cukier waniliowy 16g
- 1 1/2 szkl. przesianej mąki
Wieczorem wszystkie  składniki włożyć do miski wg kolejności: cukier, pokruszone drożdże,  roztrzepane jajka, olej i mleko. Nie mieszać. Przykryć ściereczką i  pozostawić na noc. Następnego dnia dodać bakalie oraz przesianą mąkę  oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszać, można wyrobić chwilę. Posypać  kruszonką. Zostawić na 0,5h do wyrośnięcia. Włożyć do piekarnika na ok.  1h w temp. ok. 160*C. 
Moja rada: W trakcie  pieczenia, po ok. 30-40 min. przykrywam wierzch ciasta pergaminem lub  folią aluminiową, aby wierzch za bardzo się nie przypiekł. Po upieczeniu  sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest przypadkiem surowe, patyczek  ma być suchy:))
Kruszonka: Masło  ucieramy z cukrami. Dodajemy po trochu mąkę. Palcami tworzymy kruszonkę.
Smacznego! :))

 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz