- 2 szkl. mąki
- 15 dag margaryny lub masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1/4 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 małe op. cukru wanil. 16g
Masa serowa:
- 1 kg sera twarożku 3-krotnie mielonego (w wiadereczku)
- 1 opak. cukru wanilinowego 16g
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 2-3 szkl. mleka
- trochę więcej niż 1/2 szkl. oleju
- 2 całe jajka
- 4 żółtka
- 3/4 szkl. cukru
Pianka bezowa:
- 4 białka
- 6 łyżek cukru
Składniki na ciasto wyrobić i oblepić nim całą formę do pieczenia, łącznie z bokami! .
Ubić 2 jajka, 4 żółtka, cukier, cukier wanilinowy. Do ubijanej masy dodawać stopniowo po 1 łyżce sera i dalej ubijać , następnie wlać mleko, wsypać budynie, ciągle miksować ( będzie bardzo rzadki, ale taki ma być ) .
Dodać olej. Wszystko wymieszać.
Dodać olej. Wszystko wymieszać.
Ser delikatnie wylać na oblepioną ciastem formę i piec ok. 1 godziny w temp. 160-180*C.
Następnie ubić pianę z 4 białek cukrem i wyłożyć na upieczony gorący sernik i piec jeszcze ok. 10-15 min. w 180*C.
Rosa na wierzchu sernika ukazuje się na po kilku-kilkunastu godzinach od upieczenia.
Sernik pieczony na blaszce o wymiarach: 25 cm x 40 cm.
Smacznego!
Sernik pieczony na blaszce o wymiarach: 25 cm x 40 cm.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz