piątek, 12 marca 2010

Sernik Złota Rosa

Ciasto:
  •   2 szkl. mąki
  •   15 dag margaryny lub masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 małe op. cukru wanil. 16g
Masa serowa:
  • 1 kg sera twarożku 3-krotnie mielonego (w wiadereczku)
  • 1 opak. cukru wanilinowego 16g
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 2-3 szkl. mleka 
  • trochę więcej niż 1/2 szkl. oleju
  • 2 całe jajka
  • 4 żółtka
  • 3/4 szkl. cukru
Pianka bezowa:
  • 4 białka
  • 6 łyżek cukru

Składniki na ciasto wyrobić i oblepić nim całą formę do pieczenia, łącznie z bokami! .
Ubić 2 jajka, 4 żółtka, cukier, cukier wanilinowy. Do ubijanej masy dodawać stopniowo po 1 łyżce sera i dalej ubijać , następnie wlać mleko,  wsypać budynie, ciągle miksować ( będzie bardzo rzadki, ale taki ma być ) .
Dodać olej. Wszystko wymieszać.
Ser delikatnie  wylać na oblepioną ciastem formę i piec ok. 1 godziny w temp. 160-180*C.
Następnie ubić pianę z 4 białek cukrem i wyłożyć na upieczony gorący sernik i piec jeszcze ok. 10-15 min. w 180*C.
Rosa na wierzchu sernika ukazuje się na po kilku-kilkunastu godzinach od upieczenia.

Sernik pieczony na blaszce o wymiarach: 25 cm x 40 cm.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Obserwatorzy

O mnie

Moje zdjęcie
Moją pasją jest gotowanie. Swoją przygodę z blogowaniem rozpoczęłam ponad rok temu. Na Bloxie prowadzę kulinarny blog Ilonkowo, na którym zamieszczam osobiście wypróbowane przepisy:)