wtorek, 23 marca 2010

Smażone jabłka karmelowe

Składniki:
  • 2 duże jabłka
  • masło
  • cukier
  • cynamon
  • jogurt naturalny lub śmietana
Źródło: Kuchnia o2.

Jabłka obieramy i kroimy na 8-10 części. Sposób w jaki je pokroicie zależy od Waszej fantazji. Roztapiamy dosłownie łyżeczke masła na patelni . Jabłka wrzucamy na patelnie i posypujemy trzema łyżkami cukru. Smażymy ciągle mieszając i przewracając ok. 5 minut do momentu aż jabłuszka się zrumienią (a dokładniej aż cukier się zkarmelizuje).
Już na talerzu posypujemy cynamonem i polewamy śmietaną.
Zadziwi Was smak tej jakże prostej i taniej potrawy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy

O mnie

Moje zdjęcie
Moją pasją jest gotowanie. Swoją przygodę z blogowaniem rozpoczęłam ponad rok temu. Na Bloxie prowadzę kulinarny blog Ilonkowo, na którym zamieszczam osobiście wypróbowane przepisy:)