Ciasto:
- 80g mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 4 białka
- 60ml wody
- 65g cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii (użyłam aromatu waniliowego)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Krem:
- 150g serka mascarpone
- 150g śmietany kremówki
- 40g cukru
- 2 średnie banany
- cukier puder do posypania
Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Dużą blachę  wyścielamy papierem do  pieczenia i spryskujemy oliwą.
Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią na  puszysty  krem. W czasie ubijania wlewamy wodę i wszystko razem  mieszamy. Białka  ubijamy na sztywno i łączymy z żółtkami. Mąkę  przesiewamy, łączymy z  mąką ziemniaczaną i powoli dodajemy do masy  jajecznej. (do łączenia  mąki i masy używamy łyżki). Ciasto wylewamy na przygotowaną  wcześniej  blachę. Pieczemy około 12 minut.
Serek ucieramy z cukrem. Śmietankę  ubijamy na  sztywno i łączymy z mascarpone.
Upieczone ciasto( chłodne)  przekładamy na obsypaną  cukrem ściereczkę, ściągamy papier. Na wierzch  rozkładamy masę, a na  nią banany (odkroiłam końcówki i skropiłam sokiem z  cytryny) Ciasto za  pomocą ściereczki zwijamy ściśle w roladę. Owijamy w  folię i wkładamy  do lodówki na 2 godziny.
Po upływie czasu ciasto można posypać  cukrem  pudrem.
Smacznego!

 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz