Składniki:
Masa cappucino:
- 250 g serka macarpone (użyłam serka homo Danio wanil.)
- 250 g śmietany kremówki
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 60 g kawy cappucino (proszku) - u mnie śmietankowe
- 3 łyżki drobnego cukru do wypieków (lub więcej/mniej - zależy to od cappucino)
Poncz:
- 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 szklanka gorącej wody
- 2 łyżeczki cukru
Wierzch:
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka drobnego cukru do wypieków
- 20 g kawy cappucino (proszku)
Masa: Serek wymieszać dokładnie z cappucino. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać cukier i dalej miksować. Wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodać do serka mascapone i zmiksować lub wymieszać.
Wierzch: Kremówkę ubić na sztywno. Wsypać cukier i ubić.
Biszkopta naponczować ostudzoną posłodzoną kawą, przełożyć kremem cappucino, na wierzch wyłożyć ubitą kremówkę, oprószyć cappucino. Przechowywać w lodówce.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz