Składniki:
- 100g ryżu (1 woreczek)
- 1 nieduża cebula
- 1-2 niewielkie ząbki czosnku
- 25-30 dag pieczarek
- 4-5 szkl. bulionu z kostki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- olej
Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę aż się zeszkli, dodajemy przeciśnięty czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy umyte i pokrojone pieczarki i dusimy ok. 15 minut aż grzyby zmiękną. Do garnka wlewamy ok. 2 łyżki oleju i stawiamy na palnik. Do rozgrzanego oleju wsypujemy ryż i kurkumę i mieszamy przez ok. 2 minuty. Następnie dolewamy szklankę bulionu, mieszamy i czekamy aż się wchłonie. Powtarzamy z pozostałymi 4 szklankami bulionu. Pod koniec dodajemy pieczarki, natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem.
Wyłączyć palnik i pozostawić pod przykryciem ok. 5 min. jeszcze, aby ryż 'doszedł'.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz