Składniki na zupkę:
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1/2 małego kubeczeczka śmietany 18 %
- 1 kostka rosołowa drobiowa
- 3 szklanki wody
Groszek wraz z zalewą zmiksować blenderem. W 3 szkl. gorącej wody rozpuścić kostkę rosołową. Dodać zmiksowany groszek. Odlać trochę gorącej zupy do kubeczka ze śmietaną, szybko wymieszać - zahartować - i wlać do garnka. Przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu. Zagotować. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Grzanki ziołowo-czosnkowe:
- 2 kromki chleba
- 2 ząbki czosnku
- zioła (u mnie lubczyk, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy)
- 1/4 kostki masła
Kromki pokroić w kosteczkę. Czosnek zmiażdżyć lub dobno posiekać, chwilkę smażyć na masełku. Dodać kawałeczki chlebka. Na koniec dodać zioła. Całość mieszać od czasu do czasu. Smażyć na niewielkim ogieńku, aż grzanki zrobią się złociste i chrupiące.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz