sobota, 15 maja 2010

Zupa-krem z zielonego groszku z puszki

Składniki na zupkę:
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1/2 małego kubeczeczka śmietany 18 %
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 3  szklanki wody

Groszek wraz z zalewą zmiksować blenderem. W 3 szkl. gorącej wody rozpuścić kostkę rosołową. Dodać zmiksowany groszek. Odlać trochę gorącej zupy do kubeczka ze śmietaną, szybko wymieszać - zahartować - i wlać do garnka. Przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu. Zagotować. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.


Grzanki ziołowo-czosnkowe:
  • 2 kromki chleba
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła (u mnie lubczyk, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy)
  • 1/4 kostki masła

Kromki pokroić w kosteczkę. Czosnek zmiażdżyć lub dobno posiekać, chwilkę smażyć na masełku. Dodać kawałeczki chlebka. Na koniec dodać zioła. Całość mieszać od czasu do czasu. Smażyć na niewielkim ogieńku, aż grzanki zrobią się złociste i chrupiące.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy

O mnie

Moje zdjęcie
Moją pasją jest gotowanie. Swoją przygodę z blogowaniem rozpoczęłam ponad rok temu. Na Bloxie prowadzę kulinarny blog Ilonkowo, na którym zamieszczam osobiście wypróbowane przepisy:)