czwartek, 13 maja 2010

Paluszki serowe

Składniki:
  • 2 jajka
  • 4 - 6 łyżek śmietanki ( można zastąpić mlekiem)
  • sól
  • pieprz
  • pieprz cayanne
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag mąki pszennej
  • 1 1/2 szklanki startego ostrego  sera żółtego
  • olej do smażenia

Jajka roztrzep ze śmietanką, przypraw sola, pieprzem i pieprzem cayenne. Dodaj przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Zagnieć ciasto. Zagniatając, dodawaj stopniowo starty żółty ser. Gładkie ciasto uformuj w cienki wałek. Potnij go na paluszki.
Smaż na dość dużej ilości dobrze rozgrzanego oleju na złoty kolor ze wszystkich stron. Zmniejsz ogień. Przykryj patelnie, trzymaj paluszki na ogniu jeszcze 2 min. Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy

O mnie

Moje zdjęcie
Moją pasją jest gotowanie. Swoją przygodę z blogowaniem rozpoczęłam ponad rok temu. Na Bloxie prowadzę kulinarny blog Ilonkowo, na którym zamieszczam osobiście wypróbowane przepisy:)