niedziela, 2 maja 2010

Walijskie ciastka z patelni

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 szklanka rodzynek (ew. posiekana gorzka czekolada)
  • 0,5 kostki margaryny (pokrojona na małe kawałki)
  • aromat waniliowy

Łączymy: mąka + proszek do pieczenia + cukier. Dodajemy margarynę - wyrabiamy. Dodajemy rodzynki, mieszamy. Jajka rozbijamy widelcem w miseczce i dodajemy do ciasta. Plus aromat. Jeśli ciasto jest za suche, można dodać łyżkę mleka. Wałkujemy ciasto na grubość 1/2 cm i wykrajamy ciasteczka.
Patelnię przecieramy papierem nasączonym tłuszczem, rozgrzewamy, kładziemy. Nasze ciastka i trzymamy około 3 minut z każdej strony - aż staną się złociste.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy

O mnie

Moje zdjęcie
Moją pasją jest gotowanie. Swoją przygodę z blogowaniem rozpoczęłam ponad rok temu. Na Bloxie prowadzę kulinarny blog Ilonkowo, na którym zamieszczam osobiście wypróbowane przepisy:)