piątek, 30 kwietnia 2010

Owsiane trufelki (Owsianki)


Składniki:

* 3 szklanki płatków owsianych
* 1 szklanka cukru
* 4 łyżki kakao
* 13 dag margaryny
* 8 łyżek mleka
* 1 esencja rumowa
* wiórki kokosowe do posypania
* ew. garść rodzynek



Margarynę rozpuścić w garnku. Dodać cukier, kakao, mleko i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Wsypać płatki i gotować ok. 5 minut na małym ogniu by całość się nie przypaliła. Pod koniec gotowania dodać aromat rumowy, rodzynki i dokładnie wymieszać. Z lekko przestudzonej masy formować niewielkie kulki i obtaczać je w wiórkach kokosowych.

Należy uważać, by za długo nie gotować masy, gdyż może być zbyt sucha i twarda- nie będzie się wtedy lepić. W takim wypadku można spróbować dodać jeszcze trochę mleka i chwilkę pogotować. Do całości można też dodać rodzynki. Też jest bardzo smaczne ale bardziej słodkie.


Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy

O mnie

Moje zdjęcie
Moją pasją jest gotowanie. Swoją przygodę z blogowaniem rozpoczęłam ponad rok temu. Na Bloxie prowadzę kulinarny blog Ilonkowo, na którym zamieszczam osobiście wypróbowane przepisy:)