piątek, 9 kwietnia 2010

Spaghetti Bolognese (Bolońskie)

Składniki (porcja dla 4-5 osób):
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • koncentrat pomidorowy (użyłam mały słoik gęstego przecieru pomidorowego)
  • makaron spaghetti
  • oliwa
  • przyprawy: bazylia, oregano,
  • sól, pieprz

Makaron wstawiamy do garnka i gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Ma być al'dente, czyli pół twardy:)
Marchewkę ścieramy na większych oczkach. Podsmażamy na oliwie przeciśnięty czosnek razem z posiekaną cebulką, aż do zeszklenia.
Kolejno dodajemy mięso mielone. Chwilę potem (jak mięso zmieni kolorek) dorzucamy wiórki marchewki.
Smażymy całość na niewielkim ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami.
Gdy marchewka zmięknie, przenosimy zawartość do garnka, wlewamy przecier lub dodajemy koncentrat. Gotujemy chwilę jeszcze do uzyskania gęstej konsystencji.
Gotowy sos wykładamy na ugotowany makaron na talerze. Można posypać wierzch startym serem żółtym, aczkolwiek ja zajadałam bez;)

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Obserwatorzy

O mnie

Moje zdjęcie
Moją pasją jest gotowanie. Swoją przygodę z blogowaniem rozpoczęłam ponad rok temu. Na Bloxie prowadzę kulinarny blog Ilonkowo, na którym zamieszczam osobiście wypróbowane przepisy:)