Składniki:
Biszkopt:
Masa brzoskwiniowa:
Inne:
Biszkopt:
- 3 jaja
- 6 łyżek cukru (100 g)
- 6 łyżek oleju
- 6 łyżek mąki (125 g)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa brzoskwiniowa:
- puszka brzoskwiń (ok. 800 ml)
- 1/2 L śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki brzoskwiniowe (każda po 80 g)
Inne:
- delicje brzoskwiniowe (ok. 22-24 szt.)
- polewa czekoladowa lub galaretka brzoskwiniowa
Masa brzoskwiniowa: połowę brzoskwiń i 3/4 szklanki soku zmiksować. Śmietanę ubić z cukrem. Do ubitej śmietany dodawać po łyżce zmiksowanych brzoskwiń. Galaretki rozpuścić w 300ml wody. Tężejące wlać do masy.
Kolejność: na biszkopt wlać połowę masy. Wstawić do lodówki. Gdy stężeje ułożyć delicje i zalać resztą masy. Całość znów wstawić do lodówki.
Wierzch: udekorować wg. uznania polewą czekoladową lub galaretką
Resztę brzoskwiń można wykorzystać:
1. pokroić w drobną kostkę i dodać do masy
2. ułożyć na wierzchu pod galaretkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz