środa, 7 kwietnia 2010

Brzoskwiniowa fantazja

Składniki:
Biszkopt:
  • 3 jaja
  • 6 łyżek cukru (100 g)
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek mąki (125 g)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa brzoskwiniowa:
  • puszka brzoskwiń (ok. 800 ml)
  • 1/2 L śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki brzoskwiniowe (każda po 80 g)

Inne:
  • delicje brzoskwiniowe (ok. 22-24 szt.)
  • polewa czekoladowa lub galaretka brzoskwiniowa

Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać cukier.  Nadal ubijając, dodawać po 1 żółtku. Do ubitych jajek wlać olej oraz wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.  Delikatnie wymieszać. Piec w 170 stopniach przez ok. 30 minut.
Po upieczeniu biszkopt ostudzić, zdjąć skórkę i wyrównać.  Jeśli biszkopt wyjdzie za suchy, można go nasączyć odrobiną syropu z brzoskwiń.

Masa brzoskwiniowa: połowę brzoskwiń i 3/4 szklanki soku zmiksować. Śmietanę ubić z cukrem. Do ubitej śmietany dodawać po łyżce zmiksowanych brzoskwiń. Galaretki rozpuścić w 300ml wody. Tężejące wlać do masy.

Kolejność: na biszkopt wlać połowę masy. Wstawić do lodówki.  Gdy stężeje ułożyć delicje i zalać resztą masy. Całość znów wstawić do lodówki.

Wierzch: udekorować wg. uznania polewą czekoladową lub galaretką

Resztę brzoskwiń można wykorzystać:
1. pokroić w drobną kostkę i dodać do masy
2. ułożyć na wierzchu pod galaretkę.

Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy

O mnie

Moje zdjęcie
Moją pasją jest gotowanie. Swoją przygodę z blogowaniem rozpoczęłam ponad rok temu. Na Bloxie prowadzę kulinarny blog Ilonkowo, na którym zamieszczam osobiście wypróbowane przepisy:)