wtorek, 27 kwietnia 2010

Placki ziemniaczano-śmietankowe

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 średnie cebule (15 dag)
  • 10 łyżek śmietany 18%
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Ziemniaki i cebule, obrać, umyć i osuszyć. Razem zetrzeć na tarce i położyć na sitku. Następnie wodę wylać, a pozostałą na dnie miski skrobię dodać do startych ziemniaków. Do masy ziemniaczanej dodać śmietanę, mąkę pszenną, jajka, sól i pieprz do smaku. Razem dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką masę ziemniaczaną (2 łyżki masy na 1 placek). Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy

O mnie

Moje zdjęcie
Moją pasją jest gotowanie. Swoją przygodę z blogowaniem rozpoczęłam ponad rok temu. Na Bloxie prowadzę kulinarny blog Ilonkowo, na którym zamieszczam osobiście wypróbowane przepisy:)