Składniki na około 25 placków:
- 2 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)
- 2,5 szklanki maślanki
- 2 duże jajka
- 60 g rozpuszczonego masła
- pół szklanki mąki (czasem trzeba dodać trochę więcej)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Płatki owsiane wymieszać z maślanką i odstawić na 15 - 30 minut.
Po tym czasie dodać jajka, rozpuszczone masło i dobrze wymieszać. Dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać, odstawić, by ciasto odpoczęło, na około 10 minut (lekko się w tym czasie napuszy).
Smażyć na średnim ogniu, nalewając nie za grube placki, ponieważ szybko się rumienią i mogą 'nie dojść' w środku. Najlepiej bez dodatku tłuszczu. Podawać z syropem klonowym, owocowym, smażonymi owocami, lub z czym lubicie.
Smacznego :)
zrobię te naleśniki, bo strasznie kuszą :) z czym wg Ciebie są najlepsze? :)
OdpowiedzUsuń