Składniki:
- 150 g dlugoziarnistego ryżu,
- 3 ubite jajka,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 cebule dymki, posiekane,
- 125 g ugotowanego groszku (nie z puszki!)
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- szczypta soli,
- pokrojona cebulka i sezam do posypania
Ryż gotowac 12-15 min, odcedzic, dobrze opłukac zimną wodą i ponownie odcedzic. Roztrzepane jajka wlać na patelnię i smażyc na małym ogniu delikatnie mieszając.W woku rozgrzać olej, wrzucić czosnek, dymkę groszek i lekko podsmażyć przez 2-3 min. Dodać ryż i wymieszać. Dodać jajka, sos sojowy, sól, wszystko dobrze wymieszać i jeszcze chwilke koło 2 minut podsmażyć. Włożyć na miseczki, posypać pokrojoną w piórka dymką i sezamem.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz