środa, 21 kwietnia 2010

Ryż z jajkiem, zielonym groszkiem i dymką


Składniki:
  • 150 g dlugoziarnistego ryżu,
  • 3 ubite jajka,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 cebule dymki, posiekane,
  • 125 g ugotowanego groszku (nie z puszki!)
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • szczypta soli,
  • pokrojona cebulka i sezam  do posypania

Ryż gotowac 12-15 min, odcedzic, dobrze opłukac zimną wodą i ponownie odcedzic. Roztrzepane jajka wlać na patelnię i smażyc na małym ogniu delikatnie mieszając.W woku rozgrzać olej, wrzucić czosnek, dymkę  groszek i lekko podsmażyć przez 2-3 min. Dodać ryż i wymieszać. Dodać jajka, sos sojowy, sól, wszystko dobrze wymieszać i jeszcze chwilke koło 2 minut podsmażyć. Włożyć na miseczki, posypać pokrojoną w piórka dymką i  sezamem.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy

O mnie

Moje zdjęcie
Moją pasją jest gotowanie. Swoją przygodę z blogowaniem rozpoczęłam ponad rok temu. Na Bloxie prowadzę kulinarny blog Ilonkowo, na którym zamieszczam osobiście wypróbowane przepisy:)