Składniki:
Spód:
- 250 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki śmietany
- 130 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 2 duże jabłka (ok.400 g), które należy obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki
- 50 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 100 g drobnego cukru
- 170 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Spód: Z podanych składników zagnieść ciasto. Można to zrobić za pomocą miksera. Nie należy miksować ani zagniatać zbyt długo. Okrągłą formę do tart (o średnicy ok. 25 cm) wylepić ciastem. Nagrzać piekarnik do 200 st C.
Wstawić spód (uprzednio można go ponakłuwać widelcem) i piec ok. 12 minut. Powinien bardzo delikatnie się zrumienić - warto sprawdzić stopień upieczenia po ok. 8-10 minutach.
Wstawić spód (uprzednio można go ponakłuwać widelcem) i piec ok. 12 minut. Powinien bardzo delikatnie się zrumienić - warto sprawdzić stopień upieczenia po ok. 8-10 minutach.
Nadzienie: Jajka zmiksować z cukrem, jogurtem, wanilią i mąką na gładką masę bez grudek. Na podpieczonym spodzie ułożyć plasterki jabłek - należy je układać w okrąg. Następnie wlać na jabłka masę jogurtową. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 40 minut.
Po upieczeniu ostudzić.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz