piątek, 21 maja 2010

Królewiec i Idealna polewa czekoladowa

Ciasto miodowo-kruche:
  • 30 dag mąki
  • 8 dag cukru
  • 2 łyżki sztucznego miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 15 dag margaryny

Masa budyniowa:

  • 8 dag cukru
  • ½ litra mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 25 dag masła
  • cukier waniliowy

Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części. Rozłożyć na dwóch  formach i osobno upiec na natłuszczonym pergaminie lub papierze do pieczenia. Każdy placek piec około 20 minut w temp. 170 °C.  Po upieczeniu z jeszcze ciepłych placków, zdjąć papier, bo potem może być ciężko.
Zrobić masę budyniową. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem i ugotować jak budyń.
Na jeden placek ciasta kruchego wylać połowę gorącej masy budyniowej i nakryć biszkoptem. Pozostałą masę budyniową wylać na biszkopt i przykryć drugim plackiem ciasta kruchego. Gotowe ciasto należy polać polewą czekoladową.

Idealna czekoladowa polewa
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 6 dkg masła
  • 1 łyżeczka żelatyny

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Resztę składników zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy - dosłownie chwilkę) i dodać do reszty masy. Wymieszać dobrze i wystudzić.
Polać ciasto.

Smacznego! :)

4 komentarze:

  1. hmm.. moja mama kiedyś podobny piekła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis na polewę właśnie wydrukowałam. Dziękuję! Id dawna szukałam takiego, nie sądziłam, że tajemnica tkwi pewnie w dodatku żelatyny! Sprawdzę!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis, warto spróbować. Ja sama piekę dość często ale najczęściej jednak ciasta i ciasteczka czekoladowe. Świetny przepis na fajną przekąskę znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/ Lubię takie ciasteczka zabierać z sobą do pracy i częstować nimi znajomych. Serdecznie polecam!

    OdpowiedzUsuń

Obserwatorzy

O mnie

Moje zdjęcie
Moją pasją jest gotowanie. Swoją przygodę z blogowaniem rozpoczęłam ponad rok temu. Na Bloxie prowadzę kulinarny blog Ilonkowo, na którym zamieszczam osobiście wypróbowane przepisy:)