czwartek, 3 czerwca 2010

Owsiane ciasteczka z jabłkiem i rodzynkami


Źródło: Olasz z blogu Przy dużym stole.

Składniki:
  • 150 g masła
  • 5 łyżek miodu
  • 3 szkl. płatków owsianych
  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 jabłka

W rondelku roztopić masło, dodać miód i rozpuścić go mieszając. Do miski wsypać wszystkie suche składniki i wymieszać. Jabłka umyć, osuszyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki prosto do miski z suchymi składnikami. Ponownie wymieszać łyżką. Na koniec dodać roztopione masło z miodem i dokładnie wymieszać.
Czasem, jeśli jabłka są bardzo soczyste trzeba dodać kilka łyżek płatków owsianych - szukamy takiej konsystencji, żeby wygodnie było nabierać łyżką porcje ciasta i w dłoniach rozpłaszczać je przed ułożeniem na blasze. Trzeba też pamiętać, żeby zostawiać między poszczególnymi ciastkami odstępy (ok. 2 cm), bo trochę urosną.
Piecze się je 15-20 minut, żeby ładnie się zezłociły.

Smacznego! :)

1 komentarz:

Obserwatorzy

O mnie

Moje zdjęcie
Moją pasją jest gotowanie. Swoją przygodę z blogowaniem rozpoczęłam ponad rok temu. Na Bloxie prowadzę kulinarny blog Ilonkowo, na którym zamieszczam osobiście wypróbowane przepisy:)