Źródło: Olasz  z blogu Przy  dużym stole.
Składniki:
- 150 g masła
 - 5 łyżek miodu
 - 3 szkl. płatków owsianych
 - 2 szkl. mąki
 - 2 łyżki cukru
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 2-3 jabłka
 
W rondelku roztopić  masło, dodać miód i rozpuścić go  mieszając. Do miski wsypać wszystkie  suche składniki i  wymieszać. Jabłka umyć, osuszyć  i zetrzeć na grubych  oczkach tarki prosto do miski z suchymi  składnikami. Ponownie  wymieszać  łyżką. Na koniec dodać roztopione masło z miodem i dokładnie   wymieszać.
Czasem, jeśli jabłka  są bardzo soczyste trzeba dodać  kilka łyżek płatków owsianych -  szukamy takiej konsystencji, żeby  wygodnie było nabierać łyżką porcje  ciasta i w dłoniach rozpłaszczać je  przed ułożeniem na blasze. Trzeba  też pamiętać, żeby zostawiać między  poszczególnymi ciastkami odstępy  (ok. 2 cm), bo trochę urosną.
Piecze  się je 15-20  minut, żeby ładnie się zezłociły. 
Smacznego! :)

Uwielbiam owsiane ciasteczka :))) Z rodzynkami najlepsze!
OdpowiedzUsuń