środa, 2 czerwca 2010

Bajaderki

Składniki:
  • Okruchy z różnych ciast (u mnie ciastka)
  • Polewa czekoladowa
  • dowolny dżem (2 łyżki do smaku) - u mnie brzoskwiniowy
  • aromat rumowy
  • polewa czekoladowa
  • do posypania: migdały, orzechy, kokos, perełki cukrowe
  • długie drewniane patyczki

Okruchy wsypać do miski, zagniatać, aż będzie to jedna masa. Dodać część polewy czekoladowej, aż będzie cała masa ciemno brązowa. Dodać namoczone w mleku rodzynki, troszkę dżemu oraz kilka kropel aromatu rumowego.
Formować z masy kulki dowolnej wielkości. Nadziewać kulki na patyczki drewniane. Zanurzać w polewie czekoladowej i posypać posiekanymi migdałami/orzechami lub wiórkami kokosowymi czy cukrowymi perełkami.
Smacznego! :)

3 komentarze:

  1. Świetny pomysł na zagospodarowanie resztek :) Bardzo mi się podoba ta forma :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super wyglądają Twoje bajaderki:)takie kolorowe! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. co to sa bajaderki

    OdpowiedzUsuń

Obserwatorzy

O mnie

Moje zdjęcie
Moją pasją jest gotowanie. Swoją przygodę z blogowaniem rozpoczęłam ponad rok temu. Na Bloxie prowadzę kulinarny blog Ilonkowo, na którym zamieszczam osobiście wypróbowane przepisy:)