Składniki:
- 1 litr mleka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- aromat waniliowy
- 3 żółtka
3/4 litra mleka zagotować z cukrem i aromatem waniliowym.
Mąkę z żółtkami wymieszać z resztą (1/3 l) mleka. Dodać do gotującego się mleka (najlepiej przelać przez sitko, by nie było grudek). Gotować do zgęstnienia.
Do salaterek włożyć kostki ulubionej czekolady i zalać gorącym budyniem.
Mąkę z żółtkami wymieszać z resztą (1/3 l) mleka. Dodać do gotującego się mleka (najlepiej przelać przez sitko, by nie było grudek). Gotować do zgęstnienia.
Do salaterek włożyć kostki ulubionej czekolady i zalać gorącym budyniem.
Smacznego! :)
budyn domowy! uwielbiam, moaj babcie robila mi go jak bylam mala, dodawala jeszvcze sok owocowy... :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
babcia mi taki robiła jak byłam malutka! pamiętam, kiedy szykowała składniki i tajemniczo się uśmiechała, już wiedziałam, że uraczy mnie tym wspaniałym deserem. zawsze podlewała go sosem z malin, a w okresie wakacyjnym zatapiała w nim najrozmaitsze owoce ;]
OdpowiedzUsuńmmmmmmm..... pyszność !!!!
OdpowiedzUsuńidealny z sokiem malinowym ..mniam
OdpowiedzUsuń