Ciasto miodowo-kruche:
Masa budyniowa:
- 8 dag cukru
- ½ litra mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 25 dag masła
- cukier waniliowy
Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części. Rozłożyć na dwóch formach i osobno upiec na natłuszczonym pergaminie lub papierze do pieczenia. Każdy placek piec około 20 minut w temp. 170 °C. Po upieczeniu z jeszcze ciepłych placków, zdjąć papier, bo potem może być ciężko.
Zrobić masę budyniową. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem i ugotować jak budyń.
Na jeden placek ciasta kruchego wylać połowę gorącej masy budyniowej i nakryć biszkoptem. Pozostałą masę budyniową wylać na biszkopt i przykryć drugim plackiem ciasta kruchego. Gotowe ciasto należy polać polewą czekoladową.
Idealna czekoladowa polewa
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżki kakao
- 6 dkg masła
- 1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Resztę składników zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy - dosłownie chwilkę) i dodać do reszty masy. Wymieszać dobrze i wystudzić.
Polać ciasto.
Smacznego! :)
hmm.. moja mama kiedyś podobny piekła :)
OdpowiedzUsuńPrzepis na polewę właśnie wydrukowałam. Dziękuję! Id dawna szukałam takiego, nie sądziłam, że tajemnica tkwi pewnie w dodatku żelatyny! Sprawdzę!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, warto spróbować. Ja sama piekę dość często ale najczęściej jednak ciasta i ciasteczka czekoladowe. Świetny przepis na fajną przekąskę znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/ Lubię takie ciasteczka zabierać z sobą do pracy i częstować nimi znajomych. Serdecznie polecam!
OdpowiedzUsuń